Treceți la conținutul principal

Pelerinaj in Maramures, de vis!

IMN PENTRU MARAMUREŞ
Fără Tisa n-ar fi margine de ţară,
Fără Iza chiar ar fi prăpăd.
Nu se poate fără Ronişoară,
Fără Sighet nu se poate nici atât.

Nu se putea fără Vişeu şi Mara,
Nici fără porţi cioplite din stejari.
Aici ţăranu-şi poartă-n suflet ţara,
Iar ţara-i poartă-n suflet pe ţărani.

Nicicum fără Săpânţa nu se poate
Unde s-a râs de moarte mai întâi,
Nici fără Hută nu se poate
Cum nu se poate nici fără Gutâi.

Fără Moisei şi Borşa nu se poate iar
Cum nu se poate nici fără Poieni,
Căci ţara altfel n-ar fi ţară,
Nici neamul, neam, fără de moroşeni.

 DOR DE MARAMUREŞ
 „De s-ar face dealul şăs
Şi calea bună de mărs
De la străini ca să ies;
De sa-r face dealul luncă
Şi vremea bună de ducă
De la străîni să mă ducă”

(Veche strigătură din Maramureş)

 Maramureş dor dulce amar,
Monumentale porţi, cresc din ţărână,
Dar ne vedem din ce în ce mai rar
Şi credemă că nu mi–e la îndemănâ.

Tot ard ca un martir pe rug,
Însoţit de dor, pe un’ m-aş duce
Şi în fiecare seară în amurg
Eu devin rob al dorului răscruce.

La casa strămoşescă în pridvor,
Mai arde-n grindă trist lămpaşul.
De tine maramureş îmi este dor
Tu iartă-mă că m-a furat oraşul.
 NOTA: POEZII DE MIHAI TRAISTA

La inceput de octombrie fost-am in pelerinaj in frumosul Maramures. Impresiile sunt multe si bogate in sentimente care mai de care mai frumoase, in functie de fiecare loc pe care l-am vizitat 👀👀👀😇😇😇💗💗💗.
Am mers in acest pelerinaj organizat de parohia din cartierul meu, Biserica Sf. Nicolae sau Biserica Albastra din Oradea.
Multumesc pr. paroh Viorel si doamnei preotese Carmen pentru frumosul pelerinaj, pentru rugaciunile frumoase si cantarile deosebite!

Prima oprire a fost la man. Moiseni, care poarta hramul Sfintei Treimi. Aceasta este un frumos reper al Tarii Oasului, fiind o manastire relativ noua (2004). Biserica este din lemn, in stil moldovenesc, aceeasi arhitectura fiind intalnita si la multe biserici din Fagaras, Copsa Mica sau in unele zone din Dobrogea.   Aici se afla o frumoasa icoana a Adormirii Maicii Domnului.










A doua oprire a fost la Cimitirul Vesel,  impresionant de altfel , voi lasa pozele sa vorbeasca 👌👌👌













Alt oricetiv turistic deosebit a fost vizitarea man. Sapanta Peri, cea mai inalta biserica din lume -78 m.
 Mănăstirea Săpânța Peri a fost înființată în anul 1997, în hotarul satului Săpânța, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei. Ctitorită de părintele paroh Grigore Lutai, după planurile arhitectului Dorel Cordoș, Mănăstirea Săpânța Peri a primit, din anul 2005, o obște de maici, care a continuat lucrările de construcție începute anterior. Biserica în stil maramureșean a mănăstirii a fost placată, inițial, cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea, înaltă de șapte metri, la rândul ei, învelită cu patru kilograme de aur. Construcția se află pe malul Tisei și fost realizată între anii 1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. În prezent mănăstirea găzduiește 6 măicuțe, stareță fiind monahia Agnia Ciuban. 







Barsana- o capodopera a Tarii Maramuresului - deoarece e mult de scris despre aceasta, voi lasa un link pt cei care doresc sa cireasca mai mult despre manastire:













Oprirea urmatoare am facut-o la man. Adormirii Maicii Domnului Moisei - o veche manastire cu o boogata traditie. bisericuta cea veche a manastirii dateaza inca de la 1599- ridicata de calugarul Iosif. In anul 1672 abia, bisericuta a fost sfintita de vrednicul de pomenire, Mitropolit al Transilvaniei, Sava Brancovici.isoria acestei manastiri este una lunga si pe alocuri zbuciumata.....
Acum in jur de 100 ani s-a pus piatra de temelie a noii biserici, si aceastra avand un trecut la fel de zbuciumat, unul ar fi ca a stat nesfintita o perioada mare de ani....Tot aici se afla si o icoana frumoasa a Maicii Domnului.  
Am ramas cu o placuta impresie despre aceasta vatra monahala de care nici nu auzisem pana acum.

 Imagini din bisericuta de lemn




  
 Imagini din/cu biserica noua


 

ROHIA -  MAN.SF.ANA - AICI NE-AM SI CAZAT.
Cuvintele sunt putine pt a descrie frumusetea manastirii, de aceea voi lasa un link aici

https://ro.orthodoxwiki.org/Manastirea Rohia

 biserica noua a man.
 icoana Maicii Domnului
 paraclis
  interior biserica de lemn



 chilie N.Steinhardt
biblioteca manastirii
Ultimul popas a fost la man. Nasterea Sf. Ioan Botezatorul - Scarisoara Noua - o alta podoaba a ortodoxiei noastre.Aceasta este o man infiintata recent, de vreo 20 ani.





 

Dau slava lui Dumnezeu ca mi-a permis sa ajung si in aceste locuri binecuvantate! 
Slava Tie, Doamne! Slava Tie!





Comentarii

  1. Mulțumesc pt vizită, Luiza!
    Domnul e bun și atoatemilostiv, fie sa avem parte de mila Lui!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O noapte de durere...

Noaptea trecuta am petrecut-o așa Da, din cauza unei dureri abdominale intense, niște crampe mari, am ajuns la Urgenta. Bineînțeles ca din cauza durerilor atât de intense am făcut și hipertensiune arteriala, dar slava lui Dumnezeu ca mi-a trimis oameni buni în cale și m-au ajutat cu toate analizele, investigațiile și medicația potrivita.Chiar sunt niște oameni dedicați la UPU.  Luni dimineață m-am dat jos din pat cu dureri de cap, dar am luat 1 nurofen, insa fără efect. Ștefania avea accese de  tuse  și am mers cu ea la dr de familie. A primit tratament, apoi am mers la farmacie sa ridic reteta și tot ma durea capul. Farmacista mi-a dat un cafetin. Degeaba.. A trecut ziua de luni cum a trecut..  Marți, însă slăbiciunea trupeasca s-a instalat in grabă, dar am zis ca seara ne punem la somn mai devreme și ma voi reface... Nu, nu a fost așa... Pe la ora 23 am simțit niște dureri tăioase de burta, încât abia mai respiram.. Am luat un ketotifen de 80 mg, dar fără succes. Durerea

Ultima zi din octombrie...

Iată că s-a scurs și luna octombrie, o luna cu de toate pentru toti😊 Maine e prima zi din noiembrie, luna mea, când aniversez de trei ori😊😘 Ce frumos😘 Pentru anul acesta de ziua mea doresc un cadou aparte, asa ca miercuri spre joi pornesc spre Tismana cu multa dragoste....  Sunt recunoscătore familiei și celor apropiați pentru gândurile bune și cadourile făcute, și pe cele care încă nu le-am primit, și mă bucur ca să dăruiesc și eu la rându-mi din toate cele primite și nu doar! Sufletul meu dorește liniștea ca pe cel mai mare dar, asa că unde as fi putut să găsesc acest dar mai intens decât la mănăstire, stand pe îndelete la rugăciune și odihninu-mi sufletul! Nu știu cât voi sta și ce voi face acolo... Mi-as dori sa ajut la ceva treburi, dar nu depinde de mine... Oricum până  duminica spre luni dimineață trebuie sa fiu acasă, atât am invoire😊  Mulțumesc prietene dragi și nădăjduiesc ca luna care vine sa fie mai blândă!  Vă duc pe toate cu mine la mănăstire.  Cine are F

Azi a fost despre mine...

Iată-ma ajunsă la frumoasa vârstă de 37 de ani. Spre ca acești ani să fi fost de urcuș pe scara înțelepciunii. Nădăjduiesc ca anii care vor mai fi de acum încolo sa fie și mai rodnici.  Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru fiecare clipa binecuvântată din viata aceasta și îl rog sa ma însoțească până la sfârșitul vieții!  Cadoul cel mai frumos pe care mi-l doream a fost minunatul pelerinaj la mănăstirea Tismana 🤗😘😇 Vouă celor care va veți opri o clipă ca să îmi adresați o urare va transmit ca va port în inima mea pe toti🤗 Sunt recunoscătoare prietenilor din viata mea, putini, dar adevărați, care mi-au înseninat ziua😘 Mulțumesc mult pentru urări!