Treceți la conținutul principal

De ce nu m-a impresionat vizita Papei!



Incep prin a scrie ca este firesc sa respectam pe orice om cu convingeri diferite, sa fim amabili, lipsiti de ipocrizie, insa dorintele de buna-credinta de unitate nu ne dau insa dreptul sa tacem sau sa ascundem realitatea care este!!!


Sa ne aducem aminte  de cum a luat nastere papismul.


Stim cu totii ca in primul mileniu, Biserica a fost Una,  atat in Rasarit cat si in Apus, asta in pofida tuturor ereziilor, schismelor sau feluritelor neintelegeri.
In plan teologic, fericitul Augustin, influentat de neoplatonism si de principiile Dreptului roman, a formulat in operele sale teologice unele puncte de vedere straine de trairea Bisericii crestine din primele veacuri, cum ar fi, de pilda, identificarea fiintei cu energiile in Dumnezeu, purcederea Sfantului Duh si de la Fiul ( Filioque) etc.
In plan bisericesc, stim ca episcopul Romei era primul, in mod onorific, in ordine fata de ceilalti epscopi, intrucat orasul pe care-l pastorea era capitala Imperiului Roman. Insa  in cadrul sinodului, papa nu a incetat sa fie egal cu toti ceilalti episcopi, primus inter pares=primul intre egali. Mai traziu dupa ce capitala imperiului s-a mutat in Rasarit, Sinodul al IV-lea Ecumenic (451) a recunoscut tronului episcopal al Constantinopolului  '' privilegiul de cinste '' egal cu cel al Romei. Insa duhul expansionist si centralizator al Vechii Romei-a influentat pe multi papi, care nu au intarziat sa socoteasca primatul  de cinste drept primat de putere si stapanire,intervenind sub aspect pastoral in alte Biserici locale si pretinzand hegemonia peste toata Biserica. 

In plan politic s-au pertecut multe evenimete. Francii, colonisti barbari, in incercarea lor de a se civiliza, imbratiseaza Crestinismul, insa il amesteca cu elemente idolatre. Iata cum descrie Sf. Bonifaciu, in epistola sa catre papa Zaharia, din 741 : '' Credinta este calcata in picioare. Timp de 80 ani episcopii franci nu s-au adunat in sinod si nici nu au arhiepiscop. Cele mai multe scaune episcopale se dau mirenilor iubitori de argint sau clericilor adulteri, care participa la incursiuni militare imbracati cu echipament militar complet, junghiind cu mainile lor fara deosebire crestini si idolatri'''( pr.prof Ioannis Romanidis, Romiosini-Romania-Rumeli, editura Purnaras, Tesalonic 1975, p.322 ).....
Mai tarziu, in sec al VIII-lea , Carol cel Mare, rege al francilor, uneste cu puterea armelor aproape toate popoarele Europei apusene si se ambitioneaza sa formeze un nou imperiu, Imperiul Roman de Rasarit. Pentru implinirea acestui scop organizeaza sistematic ciocnirea Apusului cu Rasaritul prin:
  1. respingerea  Ortodoxiei si crearea unui crestinism diferit, care va accentua particularitatea culturala a noului imperiu.Crestinismul franc se bazeaza pe scrierile feicitului Augustin si se exprima prin noi chipuri si forme ale practicii bisericesti: botezul prin stropire, celibatul obligatoriu al clericilor, lipsirea mirenilor de impartasirea din Potir, etc. In 794, episcopii franci condamna hotararile Sinodului al VII -lea Ecumenic (787) pentru inchinarea acordata icoanelor, iar in anul 809 adauga FILIOQUE la Crez. 
  2. francii duc o politica antielena, deoarece elenismul constituia trupul istoric al ortodoxiei....
Multe a mai avut de patimit Ortodoxia din cauza invaziei francilor si a altor popoare, dar Domnul nostru IISUS HRISTOS nu a lasat adevarul ascuns sub obroc, ci a ridicat pe sfintii Sai in apararea Adevarului, astfel prin al VIII-lea sinod ecumenic, de la Constantinopol, din anii 879-880, patriarhul Fotie cel Mare a condamnat ereziile francilor despre icoane si despre Filioque. Dar , francii nu au cedat lupta si in 1009 ei ocupa patriarhia Ortodoxa a Romei si il urca pe tron pe papa Sergiu al IV-lea care adauga la SIMBOLUL CREDINTEI, din nou, Filioque. Patriarhiile ortodoxe din Rasarit raspund prin stergerea numelui acestuia din Dipticile Bisericii Ortodoxe, fapt in urma caruia SCHISMA devine o realitate.
La 16 iulie 1054, Cardinalul Humbert, a asezat pe Sfanta Masa a Bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol actul de afurisire a crestinatatii rasaritene. Prin aceasta fapta, crestinatatea franca definitiva separarea de Biserica Ortodoxa....
Apoi au urmat ordinele papale ale papei Grigorie al VII-lea, unde se declara stapanul absolut al bisericii universale si multe altele...cruciadele , scolasticii,  inchizitia, razboiul de 30 ani etc..

In concluzie nu pot sa fiu de acord cu invaziile celor care s-au abatut de la ce Sfintii Parinti ne-au lasat prin cele 8 sinoade ecumenice, canoanele lasate de acesti sfinti sunt litera de lege, nu avem , noi, cum sa le modificam, insa ei, papistasii au facut-o prin asalt, prin crime, prin ceea ce lui Dumnezeu nu ii place!

 

va urma

 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O noapte de durere...

Noaptea trecuta am petrecut-o așa Da, din cauza unei dureri abdominale intense, niște crampe mari, am ajuns la Urgenta. Bineînțeles ca din cauza durerilor atât de intense am făcut și hipertensiune arteriala, dar slava lui Dumnezeu ca mi-a trimis oameni buni în cale și m-au ajutat cu toate analizele, investigațiile și medicația potrivita.Chiar sunt niște oameni dedicați la UPU.  Luni dimineață m-am dat jos din pat cu dureri de cap, dar am luat 1 nurofen, insa fără efect. Ștefania avea accese de  tuse  și am mers cu ea la dr de familie. A primit tratament, apoi am mers la farmacie sa ridic reteta și tot ma durea capul. Farmacista mi-a dat un cafetin. Degeaba.. A trecut ziua de luni cum a trecut..  Marți, însă slăbiciunea trupeasca s-a instalat in grabă, dar am zis ca seara ne punem la somn mai devreme și ma voi reface... Nu, nu a fost așa... Pe la ora 23 am simțit niște dureri tăioase de burta, încât abia mai respiram.. Am luat un ketotifen de 80 mg, dar fără succes. Durerea

Ultima zi din octombrie...

Iată că s-a scurs și luna octombrie, o luna cu de toate pentru toti😊 Maine e prima zi din noiembrie, luna mea, când aniversez de trei ori😊😘 Ce frumos😘 Pentru anul acesta de ziua mea doresc un cadou aparte, asa ca miercuri spre joi pornesc spre Tismana cu multa dragoste....  Sunt recunoscătore familiei și celor apropiați pentru gândurile bune și cadourile făcute, și pe cele care încă nu le-am primit, și mă bucur ca să dăruiesc și eu la rându-mi din toate cele primite și nu doar! Sufletul meu dorește liniștea ca pe cel mai mare dar, asa că unde as fi putut să găsesc acest dar mai intens decât la mănăstire, stand pe îndelete la rugăciune și odihninu-mi sufletul! Nu știu cât voi sta și ce voi face acolo... Mi-as dori sa ajut la ceva treburi, dar nu depinde de mine... Oricum până  duminica spre luni dimineață trebuie sa fiu acasă, atât am invoire😊  Mulțumesc prietene dragi și nădăjduiesc ca luna care vine sa fie mai blândă!  Vă duc pe toate cu mine la mănăstire.  Cine are F

Azi a fost despre mine...

Iată-ma ajunsă la frumoasa vârstă de 37 de ani. Spre ca acești ani să fi fost de urcuș pe scara înțelepciunii. Nădăjduiesc ca anii care vor mai fi de acum încolo sa fie și mai rodnici.  Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru fiecare clipa binecuvântată din viata aceasta și îl rog sa ma însoțească până la sfârșitul vieții!  Cadoul cel mai frumos pe care mi-l doream a fost minunatul pelerinaj la mănăstirea Tismana 🤗😘😇 Vouă celor care va veți opri o clipă ca să îmi adresați o urare va transmit ca va port în inima mea pe toti🤗 Sunt recunoscătoare prietenilor din viata mea, putini, dar adevărați, care mi-au înseninat ziua😘 Mulțumesc mult pentru urări!