Sa vedem ( reamintim pt unii) care sunt diferentele(erezii) dintre papistasi si ortodocsi:
- 1. FILIOQUE - sa vedem cam ce este aceasta erezie -
Francii au rastalmacit cuvintele lui Hristos, dispretuind Sinoadele Ecumenice, si au adaugat la Simbol (Crez) ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, ceea ce reprezinta o mare inselare, reiesind existenta a doi Dumnezei principali ( Tatal si Fiul) si a unuia secundar ( Duhul Sfant). In felul acesta se dizolva total dogma treimica, deci ''Dumnezeul Treimic'' al papistasilor nu mai este Dumnezeul cel adevarat, ci un dumnezeu fictiv si inexistent. Duhul Sfant este inlaturat , astfel Biserica este lipsita de caracterul ei harismatic, iar crestinii nu mai au ca scop innoirea launtrica si cunoasterea lui Dumnezeu, care se realizeaza numai prin Duhul Sfant, ci se limiteaza la imbunatatirea morala si la o imitare exterioara a lui Hristos.
Ce ne invata dreapta credinta despre Sfanta Treime?
Potrivit dumnezeiestii Descoperiri , Dumnezeu se distinge in Trei Persoane, Care sunt de o fiinta, de o cinste si de o putere dar nu exista trei Dumnezei, ci UNUL. Fiecare Persoana are o insusire deosebita, care arata modul diferit al existentei Sale:
- Tatal este NENASCUT - unicul inceput si izvor al Dumnezeirii;
- Fiul este NASCUT - se naste din Tatal, "mai inainte de toti vecii";
- Duhul Sfant este PURCES - nu este fara de nastere, dar nici se naste, ci purcede din Tatal ''inainte de toti vecii''.
Simbolul credintei, care a fost alcatuit la Sinoadele I si II Ecumenice ( 325, 381 ) marturiseste credinta ''intru Duhul cel Sfant, Domnul, de viata Facatorul, Care din Tatal purcede", urmand cuvintele lui Hristos : ''Cand va veni Mangaietorul...Duhul adevarului, Care din Tatal purcede...''( Ioan 15,26). Sinodul al III lea Ecumenic din 431, prin canonul 7, interzice categoric orice adaos ori scoatere din Sfantul Simbol.
- 2. Energiile create ale lui Dumnezeu (harul creat) -
Una dintre cele mai mari rataciri ale papismului este faptul ca identifica ''fiinta necreata" a lui Dumnezeu cu ''energiile Sale necreate''. Mai mult decat atat ii atribuie lui Dumnezeu ''energii create''.
Credinciosul nu poate intra in comuniune cu fiinta lui Dumnezeu, care nu poate fi inteleasa cu mintea si care este cu desavarsire inexprimabila. Se poate impartasi insa de energiile Sale dumnezeiesti (har).
Prin pocainta, nevointa, rugaciune, participare la Tainele Bisericii credinciosul intra in comuniune cu energiile necreate , devine ''partas dumnezeiestii firi''( II, Petru 1,4 ). Cu alte cuvinte , prin energiile dumnezeisti necreate si dupa masura nevointei sale duhovnicesti, i se curata inima, i se lumineaza mintea si se invredniceste sa ''vada'' intr-un chip tainic si de negrait, slava dumnezeiasca, lumina necreata. Aceasta este traditia isihasta a Bisericii noastre.
Ce fac, insa, papistasii? - nu accepta energiile necreate ale lui Dumnezeu, spunand ca Dumnezeu este o fiinta inaccesibila care nu comunica personal cu omul. Aceasta invatatura are consecinte catastrofale in viata crestinului, pentru ca , daca dumnezeiescul har este intr-adevar creat, atunci omul nu poate ajunge la sfintire si la indumnezeire.!!!
De aceea apusenii '' nu vorbesc despre indumnezeire ca fiind scopul vietii omului, ci despre perfectionarea morala, ca adica suntem datori sa devenim niste oameni mai buni, nu insa dumnezei prin Har '' ( Arhim. Gheoghe, Egumenul man. Grigoriu, Ortodoxia si Romano- Catolicismul, editura Sf man. Grigoriu, Sfantul Munte Athos, pag 19, 2006).
Despre aceasta denaturare a harului creat , Biserica prin sinoadele de la Constantinopol , prin vocea ferma a Sfantului Grigorie Palama a formulat limpede despre energiile necreate ale lui Dumnezeu....
- 3. Primatul papal de stapanire si infailibilitatea
Papa se proclama infailibil si stapan absolut al Bisericii universale !!!
Waw ,👀👀👀 , cum vine asta?!!😒
Primatul papal de stapanire si infailibilitatea nu numai ca sunt lipsite de orice legitimitate teologica si istorica, dar contravin si logicii simple.Mai intai, nu exista nici un indiciu istoric ca Apostolul Pavel a fost primul episcop al Romei si ca exercita asupra celorlalti Apostoli un primat de stapanire, pe care l-ar fi lasat mostenire presupusilor succesori ai sai la episcopia Romei. De aceea si in primul mileniu nici un Sinod Ecumenic nu a instituit vreo infailibilitate sau primat de stapanire. Biserica pastreaza inca din vremurile apostolice sinodalitatea ca element caracteristic al al sistemului ei guvernare. Episcopii care participa la sinoade duc cu ei in Sinod credinta si trairea totalitatii membrilor Bisericii pe care o reprezinta. Parerea si votul fiecaruia dintre episcopi au aceeasi putere si hotararile sinodale se iau prin luminarea Sfantului Duh. De altfel Sfantul Duh constituie Biserica si El o calauzeste ''la tot adevarul'' (Ioan 16, 13).
Astfel, infailibilitatea nu apartine unui om, ci intregului Trup al Bisericii si se exprima in hotararile Sinoadelor Ecumenice, cu conditia ca ele sa fie acceptate de constiinta bisericeasca, adica de poporul lui Dumnezeu.
In papism, dimpotriva, sinoadele contituie doar niste corpuri consultative, constiinta membrilor Bisericii nu este luata in seama, iar papa se aseaza pe sine deasupra Bisericii. Si cum se poate considera papa infailibil, cand istoria prezinta nenumarati papi care au comis greseli tragice, unii chiar au cazut in erezie, cum au fost: Papa Iulus, care a fost afurisit de Sinodul de la Sardica (347) , Papa Honorius, care a fost dar anatemei de Sinodul al VI- lea Ecumenic (691) si Papa Grigorie al IX-lea , care a intemeiat Inchizitia?
"Ce absurditate tragica! '', striga Sfantul Iustin Popovici. ''Sa se numeasca pe sine loctiitor si inlocuitor al Domnului si Dumnezeului care pretutindeni este!'' Si completeaza: ''dogma despre infailibilitatea papei-om este erezia ereziilor, o razvratire fara precedent impotriva lui Hristos Dumnezeu Omul...in istoria neamului omenesc exista trei mari caderi: a lui Adam, a lui Iuda si a papei'' ( Arhim. Iustin Popovici, Biserica ortodoxa si ecumenismul).
- 4. Cezaro-papismul
Este vorba despre insumarea puterii bisericesti si a celei lumesti intr-una si aceeasi persoana- theocratie. Papa este conducatorul Bisericii Latine si al Vaticanului, asadar acest lucru este incompatibil cu Evanghelia, cu sfintele canoane si cu traditia bisericeasca care ii ia papismului orice drept de a se infatisa ca Biserica.
- 5. Purgatoriul
Potrivit papistasilor, in purgatoriu s-ar duce sufletele oamenilor dupa moarte, pentru a se chinui temporar in foc si a se curati de pedepsele pentru pacatele lor. Pentru o mai grabnica scapare a lordin purgatoriu a fost nascocita intitutia absolvirii de pedeapsa, care se bazeaza pe teoria judiciarista a meritelor prisositoare: adica, in viata lor pamanteasca, Hristos si Sfintii au savarsit o multime de fapte bune, vrednice de rasplata. In felul acesta, s-a creat o vistierie de merite prisositoare. Papa , care crede ca este administratorul acestei vistierii, scoate din surplusul ei o parte pentru a dezlega pedepsele pacatosilor. ...
- 6. Mariolatria sau imaculata conceptie
In ortodoxia noastra, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu este cinstita mai mult decat toti Sfintii, de aceea este numita si PREASFANTA. In papism insa, dintr-o pietate gresita, i se acorda adorare. Insa adorare se cuvine numai lui Dumnezeu Cel in Treime. Si astfel au fost formulate dogmele:
Prin aceste debitari ereziastice, Maica Domnului este ridicata pana la Dumnezeirea Treimica, ajungandu-se pana acolo de a se dicuta de ''Sfanta Tetrada''
- Imaculata conceptie a Maicii Domnului, potrivit careia ea a fost zamislita fara pacatul stramosesc;
- mutarea ei cu trupul si cu sufletul la Cer, fara a cunoaste moarte si ingropare ( in timp ce Hristos a murit si a fost ingropat! ).
- 7. Nascociri (inovatii) liturgice
Voi mentiona pe scurt doar cateva dintre ele: botezul este inlocuit cu o '' stropire'' simbolica, mirungerea se savarseste numai de catre episcopi, dupa destui ani de la botez, folosirea azimei( ostiei) iudaice, celibatul ogligatoriu, etc
va urma
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu