Treceți la conținutul principal

Amintiri din copilărie

 Fiind în perioada premergătoare Sfintelor sărbători Pascale, inevitabil îmi aduc aminte de pregătirea de când eram acasă la părinți.


Îmi aduc aminte cum ne pregăteam de spovedanie și cum mergeam cu părinții să ne cumpere haine noi de Paști!

Aici eu eram mai pretențioasă, acum parcă nu mai sunt așa!

Era tradiția în Oltenia mea draga, ca de Paști sa ne înnoim și sufletește și trupește cu haine noi și frumoase.

Mamaia mergea cu noi la biserica în Sâmbăta Mare unde ne spovedeam și ne împărtășeam ducând la biserica un bănuț și ouă roșii!

Biserica mea, a copilăriei mele este o biserică care în urma cu peste 500 ani a fost mănăstire de călugări, deci este o capodopera arhitecturala. Încă se mai păstrează zidurile care înconjoară biserica și chiar o parte din chiliile călugărilor....

La biserica Adormirii Maicii Domnului din Segarcea m-am format duhovnicește. Sunt recunoscătoare preoților slujitori pe care am avut bucuria să-i cunosc!

Îmi amintesc cu drag pe Părintele Sajin, un basarabean cu o milă de oameni cum nu am mai întâlnit. Sa fie pomenit din neam în neam.

Alte amintiri cu dor și mult drag sunt cele, când după cele 7 săptămâni de post, in noaptea de Înviere veneam acasă după ora 4 dimineața căci se făcea după ceasurile Paștilor și Sfânta Liturghie, odată ajunse acasă, eu împreună cu mama spărgeam ouă roșii și mâncăm cu o pofta de nedescris ouă de Paști care aveau cel mai bun gust din lume atunci!

Mâncăm 2 chiar și 3 oua cu mustar după care gustam și alte preparate cum ar fi cozonacul sau pasca.

O, Doamne, ce desfătare mi-ai dat!

Mulțumesc, Bunule Dumnezeu pentru toate!

Astăzi sunt prăznuiți cei 40 de mucenici. De asemenea în familie se coceau 40 de bradoși sau colăcei in forma de 8. 

Bunătăți și bunătăți.....

Astăzi eu nu voi face mucenici, însă mă voi ruga celor 40 de mucenici și am să ii rog sa miluiască cu sfintele lor rugăciuni pe toți cei dragi ai mei!


Va îmbrățișez cu drag,

Andreea.



Comentarii

  1. ce amintiri frumoase!
    eu sunt "copil de bloc" din oras mare... traditiile in timpurile comuniste erau puternice doar la tara. Eu nu am avut bunici la tara, asa ca... Imi amintesc insa vremea cand inca traiau strabunicii, mergeam în fiecare duminica la Bisericuta din Lazaret/Sibiu de mana cu Mosu si Buna, care aveau în biserica scaune marcate cu placuta cu nume. Eram mica, pe când aveam 4-5 ani s-au stins strabunicii si nu a mai mers nimeni in mod regulat la biserica.
    Despre colaceii de "40 Mucenici" am aflat mult mai tarziu, de la o colega de serviciu...
    Acum, in Germania, sunt si mai departe de traditiile românesti. Dar Pastele il serbam de doua ori ♥
    Toate cele bune, Andreea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Carmen!
      Eu acum, de vreo 15 ani stau la bloc și nu pot sa zic că îmi place!
      Tanjesc că să ne mutăm la casa și să am o grădinuță cu flori....

      Ștergere
    2. eu am crescut la bloc, dar locuiesc la casa cu curte si floricele ☺, de 20 de ani ♥

      Ștergere
    3. E o splendoare sa ai curte cu floricele!
      Mă bucur pt căsuța ta!

      Ștergere
  2. Andreea dragă, deși eu sunt din Muntenia, de lângă Giurgiu, descopăr cu bucurie că avem multe amintiri asemănătoare din copilărie. La fel ne înnoiam și noi pentru Sfintele Paști, tot în sâmbăta Paștelui mergeam și noi la biserică să ne împărtășim și la fel se pregăteau și la noi bradoși.
    Singura diferență esențială este că noi mâncam ouă roșii și cozonac pe drumul de la biserică spre casă. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre casa noi mâncăm Pastile, pe care îl aduceam și acasă și trebuia pus în cireș sau îl alt pom. Nu am înțeles tradiția aceasta de a nu intra cu Pastile in casa🙂🙂🙂

      Ștergere
    2. Daniela draga, ce crezi că fac la ora asta?
      Bradoși moldovenești☺️
      Nu aveam planificat, dar fetele au dorit și eu m-am conformat!
      E mult de lucru la cei moldovenești și după atâtea mânuțe pe la bucătărie are mămica Andreea ce curata până în noapte târziu☺️
      Acum sper să reușesc să pun și pe blog rețeta și isprava fetelor că să aibă amintire😉😊🥰🤗♥️

      Ștergere
    3. Să aveți spor și bucurie!

      Ștergere
    4. Acum sunt la dospit și am in răgaz să citesc din Biblie, Noul Testament.
      Apoi mă apuc de treabă sa ii modelez cu fetele ...

      Ștergere
  3. Aici în Ardeal este paștele Blănilor in prima duminică după Înviere!
    Mulțumesc. Am făcut deja, acum suntem în proces de curățenie la bucătărie!

    RăspundețiȘtergere
  4. O, Doamne tastatura asta de pe telefon.
    * Blajinilor nu Blanilor

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea, si eu sunt tot din Muntenia, insa am aceleasi amintiri ca si tine. De fapt, la noi sunt obiceiuri. Pentru ca mama, fiind crescuta la oras, a cunoscut aceste obiceiuri cand s-a casatorit. I-au placut atat de mult, incat a dus aceasta traditie mai departe. Toti mergeam la Slujba de Inviere si, dimineata devreme, ajungeam acasa cu Lumina Sfanta, tata aprindea candela de la aceasta Lumina si intotdeauna avea grija ca aceasta sa nu se stinga pana la Inaltare, dupa care ne punea Pastele intr-un paharel mic, cu o gura de vin rosu, spuneam rugaciunea si ne asezam la masa servind din toate bunatatile gatite de mama. Doamne, ce veselie! Si, bineinteles, si eu am ales sa duc mai departe aceeasi traditie. Sper ca si copiii mei sa continue aceste obieciuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumoase copilărie ați avut, doamna Ioana!
      Cred că simplitatea ne aduce multa veselie sau bucurie sufletească!
      Viața trăită în simplitate..
      Și noi incercam aici la oraș să trăim cat mai simplu, dar nu se compara cu acele vremuri nimic...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O noapte de durere...

Noaptea trecuta am petrecut-o așa Da, din cauza unei dureri abdominale intense, niște crampe mari, am ajuns la Urgenta. Bineînțeles ca din cauza durerilor atât de intense am făcut și hipertensiune arteriala, dar slava lui Dumnezeu ca mi-a trimis oameni buni în cale și m-au ajutat cu toate analizele, investigațiile și medicația potrivita.Chiar sunt niște oameni dedicați la UPU.  Luni dimineață m-am dat jos din pat cu dureri de cap, dar am luat 1 nurofen, insa fără efect. Ștefania avea accese de  tuse  și am mers cu ea la dr de familie. A primit tratament, apoi am mers la farmacie sa ridic reteta și tot ma durea capul. Farmacista mi-a dat un cafetin. Degeaba.. A trecut ziua de luni cum a trecut..  Marți, însă slăbiciunea trupeasca s-a instalat in grabă, dar am zis ca seara ne punem la somn mai devreme și ma voi reface... Nu, nu a fost așa... Pe la ora 23 am simțit niște dureri tăioase de burta, încât abia mai respiram.. Am luat un ketotifen de 80 mg, dar fără succes. Durerea

Ultima zi din octombrie...

Iată că s-a scurs și luna octombrie, o luna cu de toate pentru toti😊 Maine e prima zi din noiembrie, luna mea, când aniversez de trei ori😊😘 Ce frumos😘 Pentru anul acesta de ziua mea doresc un cadou aparte, asa ca miercuri spre joi pornesc spre Tismana cu multa dragoste....  Sunt recunoscătore familiei și celor apropiați pentru gândurile bune și cadourile făcute, și pe cele care încă nu le-am primit, și mă bucur ca să dăruiesc și eu la rându-mi din toate cele primite și nu doar! Sufletul meu dorește liniștea ca pe cel mai mare dar, asa că unde as fi putut să găsesc acest dar mai intens decât la mănăstire, stand pe îndelete la rugăciune și odihninu-mi sufletul! Nu știu cât voi sta și ce voi face acolo... Mi-as dori sa ajut la ceva treburi, dar nu depinde de mine... Oricum până  duminica spre luni dimineață trebuie sa fiu acasă, atât am invoire😊  Mulțumesc prietene dragi și nădăjduiesc ca luna care vine sa fie mai blândă!  Vă duc pe toate cu mine la mănăstire.  Cine are F

Trei produse cosmetice preferate

Bun găsit! M-am gândit să vă arăt trei dintre produsele mele de îngrijire care îmi plac cel mai mult!  Parfumul meu preferat rămâne Miss Dior😊🥰🤗  Crema de față care mi se potrivește cel mai mult este cea Gerovital, Crema ultractivă și luminozitate. Dupa ce curăț tenul cu apa micelară bifazica, aplic in strat subțire crema de mai sus. Efectele sunt mulțumitoare😊♥️🫶  Iar la capitolul cremă de mâini, dintre multele creme pe care le-am cumpărat de-a lungul timpului cea mai eficienta pentru mâinile mele este aceasta:   Ce îmi place la aceasta cremă este că intră repede in piele, deci absorbția este rapida, astfel că nu rămân mâinile unsuroase, ceea ce nu îmi place deloc la o crema!