Treceți la conținutul principal

Sf.Antim din Chios!

 






Cuviosul părinte Antim s-a născut la 1 iulie 1869 într-o familie de țărani evlavioși, Constantin și Arghiria, din Chios. La vârsta cuvenită a intrat la școala pe care o va părăsi curând, pentru a lucra ca cizmar. La vârsta de 19 ani a vizitat Schitul Tuturor Sfinților întemeiat de părintele Pahomie, care fusese părinte duhovnicesc al  Sfântului Nectarie. Cu binecuvântarea bătrânului părinte, Antim s-a întors acasă și a ridicat cu mâinile sale o mică colibă în care a început să viețuiască. Singura lui mângâiere era icoana Maicii Domnului primită de la mama sa – cunoscută ca Maica Domnului Ajutătoarea (Voithia), care a început curând a săvârși minuni care a adus pe mulți la micul său sălaș. După un timp, s-a întors în casa părintească pentru a alina suferința părinților și pentru a ajuta pe săracii din satul său.

La aceasta icoană a Maicii Domnului multi leproși s-au vindecat!


Mai apoi s-a retras la Schitul Tuturor Sfinților, unde bătrânul Pahomie l-a îmbrăcat în haina monahală, dându-i numele Antim. Curând însă, s-a îmbolnăvit, iar starețul l-a trimis acasă la părinți, din pricina slăbirii trupului.

Întors acasă, în afară de a-și îngriji părinții bolnavi și de îndeletnicirea de cizmar, și-a dus mai departe rânduiala monahală, petrecând noaptea în rugăciune, hrănindu-se timp îndelungat numai cu pâine și apă și dăruindu-se cu evlavie și râvnă citirii vieților sfinților – astfel reușind să biruiască ispitele vrăjmașului nevăzut.

Tot mai mulți erau cei care veneau la modesta sa colibă și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În 1909, pe când avea 40 de ani, a primit schima mare de la cel ce i-a urmat bătrânului Pahomie pe scaunul stăreției, părintele Andronic. Locuitorii Chiosului au cerut ca părintele Antim să primească harul preoției, însă episcopul locului a refuzat, căci acesta nu avea studii. În cele din urmă, după multe stăruințe, în anul 1910, episcopul Smirnei îl învrednici de harul preoției. După un pelerinaj la Muntele Athos, în 1911 s-a întors în Chios și s-a dăruit slujirii preoțești în paraclisul unui spital de leproși. Curând, spitalul aflat pe atunci în sărăcie și ruină a devenit un înfloritor centru duhovnicesc, asemenea unei mănăstiri. Sfântul părinte îngrijea cu mâinile sale pe bolnavi și mulți dintre ei se tămăduiau, iar mulți dintre cei tămăduiți deveneau mai apoi călugări și maici (după cum s-a întâmplat și cuviosului părinte Nichifor Leprosul, pomenit la 4 ianuarie).

În timpul schimbului de populație dintre anii 1922 și 1924, refugiații au venit în Chios, mulți dintre ei fiind maici și fecioare rămase fără adăpost. În urma unei vedenii a Maicii Domnului, sfântul părinte a ridicat o mănăstire în anul 1930, care a avut la început 30 de viețuitoare. Faima noii Mănăstiri a Maicii Domnului Voithia s-a răspândit curând, iar obștea a sporit la 80 de maici, fiind vestită în întreaga Grecie pentru buna sa rânduială.

Sfântul Cuvios Antim era duhovnic al maicilor, însă spovedea și mulțime de credincioși care veneau la dânsul în fiecare zi. Adesea, numărul celor mărturisiți într-o zi se ridica la 60 sau 70. A petrecut în această slujire cu pilduitoare jertfelnicie și iubire părintească mai bine de 30 de ani, săvârșind mulțime mare de tămăduiri.

Când nu a mai putut sluji cu mâinile sale din pricina bătrâneții, s-a retras în chilia sa rugându-se să îl învrednicească Dumnezeu să slujească aproapelui până în ultima clipă a vieții sale.

La 27 ianuarie 1960, cuviosul părinte a săvârșit cea din urmă Dumnezeiască Liturghie, apoi a adormit în pace la 15 februarie, la vârsta 91 de ani, fiind petrecut la mormânt cu multe lacrimi de toată insula Chios.

Trupul sfântului Antim a fost înmormântat în biserica mănăstirii sale și săvârșește multe minuni până astăzi, împreună cu icoana Maicii Domnului Voithia.

Trecerea sa în rândul sfinților s-a petrecut la 13 august 1992.

Preluat de pe doxologia.ro



Preluat de pe pemptousia.ro

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O noapte de durere...

Noaptea trecuta am petrecut-o așa Da, din cauza unei dureri abdominale intense, niște crampe mari, am ajuns la Urgenta. Bineînțeles ca din cauza durerilor atât de intense am făcut și hipertensiune arteriala, dar slava lui Dumnezeu ca mi-a trimis oameni buni în cale și m-au ajutat cu toate analizele, investigațiile și medicația potrivita.Chiar sunt niște oameni dedicați la UPU.  Luni dimineață m-am dat jos din pat cu dureri de cap, dar am luat 1 nurofen, insa fără efect. Ștefania avea accese de  tuse  și am mers cu ea la dr de familie. A primit tratament, apoi am mers la farmacie sa ridic reteta și tot ma durea capul. Farmacista mi-a dat un cafetin. Degeaba.. A trecut ziua de luni cum a trecut..  Marți, însă slăbiciunea trupeasca s-a instalat in grabă, dar am zis ca seara ne punem la somn mai devreme și ma voi reface... Nu, nu a fost așa... Pe la ora 23 am simțit niște dureri tăioase de burta, încât abia mai respiram.. Am luat un ketotifen de 80 mg, dar fără succes. Durerea

Ultima zi din octombrie...

Iată că s-a scurs și luna octombrie, o luna cu de toate pentru toti😊 Maine e prima zi din noiembrie, luna mea, când aniversez de trei ori😊😘 Ce frumos😘 Pentru anul acesta de ziua mea doresc un cadou aparte, asa ca miercuri spre joi pornesc spre Tismana cu multa dragoste....  Sunt recunoscătore familiei și celor apropiați pentru gândurile bune și cadourile făcute, și pe cele care încă nu le-am primit, și mă bucur ca să dăruiesc și eu la rându-mi din toate cele primite și nu doar! Sufletul meu dorește liniștea ca pe cel mai mare dar, asa că unde as fi putut să găsesc acest dar mai intens decât la mănăstire, stand pe îndelete la rugăciune și odihninu-mi sufletul! Nu știu cât voi sta și ce voi face acolo... Mi-as dori sa ajut la ceva treburi, dar nu depinde de mine... Oricum până  duminica spre luni dimineață trebuie sa fiu acasă, atât am invoire😊  Mulțumesc prietene dragi și nădăjduiesc ca luna care vine sa fie mai blândă!  Vă duc pe toate cu mine la mănăstire.  Cine are F

Azi a fost despre mine...

Iată-ma ajunsă la frumoasa vârstă de 37 de ani. Spre ca acești ani să fi fost de urcuș pe scara înțelepciunii. Nădăjduiesc ca anii care vor mai fi de acum încolo sa fie și mai rodnici.  Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru fiecare clipa binecuvântată din viata aceasta și îl rog sa ma însoțească până la sfârșitul vieții!  Cadoul cel mai frumos pe care mi-l doream a fost minunatul pelerinaj la mănăstirea Tismana 🤗😘😇 Vouă celor care va veți opri o clipă ca să îmi adresați o urare va transmit ca va port în inima mea pe toti🤗 Sunt recunoscătoare prietenilor din viata mea, putini, dar adevărați, care mi-au înseninat ziua😘 Mulțumesc mult pentru urări!