Despre Sfinții Apostoli

CUM AU MURIT SFINȚII APOSTOLI ? 

1. Matei

 A suferit martiriul în Etiopia, ucis fiind  de sabie.

2. Marcu

 A murit în Alexandria, Egipt, după ce a fost târât pe străzi de cai până  ce a murit.

3. Luca

 A fost spânzurat în Grecia ca urmare a predicilor sale extraordinare către cei pierduți.

4. Ioan

 A avut să sufere soarta martiriului, a fost opărit într-un uriaș vas cu ulei clocotit în timpul unui val de persecuții la Roma. Cu toate acestea, a scăpat neatins și a fost salvat în mod miraculos de la moarte. A fost apoi condamnat la detenție în minele de pe insula, închisoare, Patmos. Aici, el a scris profetică carte a Apocalipsei. Mai târziu a fost eliberat și a slujit ca Episcop într-o localitate, azi Edessa, din Turcia. 
A murit de bătrânețe, fiind singurul apostol care a murit în pace.

5. Petru

A fost răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de x.
Conform tradiției bisericii, a fost omorât astfel deoarece le-a spus călăilor săi că se simțea nevrednic să moară în același mod în care a murit Iisus Hristos.

6. Iacov

Capul bisericii lui Hristos din Ierusalim a fost aruncat de la o sută de picioare înălțime, de pe acoperișul vârfului din sud-est al Templului fin Ierusalim, când a refuzat să-și nege credința în Hristos. 
Când au aflat că a supraviețuit căderii, dușmanii lui l-au bătut până la moarte cu un fel de ciocan.

 *Era același loc de pe acoperișul Templului în care Satana îl condusese pe Iisus ca să-l ispitească.*

7. Iacov, fiul lui Zevedeu

A fost pescar și vânzător de pește până când Iisus l-a chemat la o viață de slujire. Ca lider proeminent al bisericii, Iacov a fost decapitat în Ierusalim.  Ofițerul roman care îl păzea pe Iacov l-a privit uimit de felul în care Iacov își apărase credința la procesul său. 
Mai târziu, ofițerul a mers alături de Iacov până la locul execuției. Convertit și convins, el și-a mărturisit noua credință judecătorului și a îngenuncheat lângă Iacov pentru a fi decapitat ca urmare a faptului că era creștin.

8. Bartolomeu

Cunoscut și ca Natanael, a fost misionar în Asia. El a fost martor pentru Domnul nostru pe teritoriul Turciei de astăzi. Bartolomeu a fost martirizat pentru predica sa în Armenia, unde trupul i-a fost jupuit cu lovituri de bici.

9. Andrei

A fost crucificat pe o cruce în formă de x în Patras, Grecia.
După ce a fost biciuit sever de șapte soldați, i-au legat trupul de cruce cu funii pentru a-i prelungi agonia.  Adepții săi au relatat că, atunci când a fost condus la cruce, Andrei  a rostit aceste cuvinte: „De mult am dorit și am așteptat acest ceas fericit. Crucea a fost sfințită de trupul lui Hristos atârnat pe ea."  
El a continuat să predice de pe cruce călăilor săi, timp de două zile, până ce și-a dat duhul.

10. Toma

A fost străpuns cu o suliță, în India, în timpul uneia dintre călătoriile sale de misionare pentru a întemeia biserica în acel subcontinent.

11. Iuda

A fost ucis de săgeți atunci când a refuzat să-și nege credința în Hristos.

12. Matia 

Apostolul ales să-l înlocuiască pe trădătorul Iuda Iscarioteanul, a fost ucis cu pietre și apoi decapitat.

13. Pavel

A fost torturat și apoi decapitat de crudul împărat Nero, la Roma, în anul 67. Pavel a îndurat o perioadă lungă de detenție în închisoare, timp care i s-a permis să scrie multe dintre Epistolele către bisericile pe care le formase în tot Imperiul Roman. 
Aceste scrisori, care au statornicit multe dintre doctrinele fondatoare ale creștinismului, alcatuiesc o mare parte din Noului Testament.

____________

Această scurtă lectura reamintește că suferințele noastre sunt minore în comparație cu persecuția intensă și cruzimea rece la care au fost supuși Apostolii din cauza credinței lor.

Matei 24:9

Atunci vă vor da să fiți chinuiți și vă vor omorî; veți fi urâți de toate neamurile pentru Numele Meu.


Preluat de pe pagina de Facebook a pr. Teodor C. 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

O noapte de durere...

Recuperarea decurge cu bine

Nicio bucurie nu vine fără o încercare...